Bobowina po koreańsku – Sticky Korean Bobowina
Składniki
200 g Bobowina®. W tym daniu świetnie sprawdzi się np. Bobowina cytrynowa, lekko pikantna
3/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka pasty Gochujang (jest pikantna, znajdźcie swoje proporcje w jej dozowaniu, my daliśmy półtorej łyżki i był ogień w ustach)
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
4-6 ząbków czosnku
opcjonalnie 1-2 łyżki miodu
1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżka wody
Przepis na koreański sos – słodki i pikantny:
Posiekaj imbir i czosnek. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki poza Bobowiną. Na końcu, do powstałego sosu wsyp kawałki Bobowiny i wymieszaj w taki sposób, aby sos pokrył dokładnie każdy kawałek. Rozgrzej patelnię i wlej na nią całą zawartość. Podgrzewaj wszystko na dużym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje i przyklei się do kawałków niemięsa. Podawaj niezwłocznie z ryżem. Potrawę dekorujemy ziarnami sezamy i posiekanymi kawałkami dymki. Smacznego 🙂