BURGER WEGAŃSKI ... A MOŻE SLOPPY JOE Z BOBOWINĄ?

BURGER WEGAŃSKI ... A MOŻE SLOPPY JOE Z BOBOWINĄ?

Bądź czarodziejem w swojej kuchni i ulubioną kucharką albo kucharzem dla swojego dziecka. No ale bądźcie tez wyrozumiali, bo jest duża szansa że będzie mnóstwo śmiechu, zabawy i będzie nabrudzone podczas pałaszowania tych pysznych kanapek. 

<h2> Wege burger – składniki na 4 duże burgery <h2> 

400g Bobowiny – do tego dania polecamy wersję mieloną

1 cebula

2 Ząbki czosnku

1 łodyga selera

1 papryka

2 łyżki oleju rzepakowego

sól i czarny pieprz z młynka

1 łyżeczka brązowego cukru 

1 opakowanie (400 g) przygotowanego sosu pomidorowego

4 łyżki keczupu

2 łyżeczki sosu Worcestershire lub zamiennika

4 bułki do hamburgerów

4 plastry sera cheddar (wegańskiego zamiennika)

<h2> Przepis na wege burgery Sloppy Joe <h2> 

Obierz i posiekaj drobno cebulę, seler i czosnek. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż wszystko przez kilka minut, wrzucając na patelnię najpierw cebulę a następnie czosnek, seler i paprykę.

Dodaj posiekane mieloną Bobowiny i smaż krótko na dużym ogniu, aż zrobią się chrupiące. Dodaj sos pomidorowy i pozwól mu się rozgrzać mieszając dokładnie. Na końcu dodaj do wszystkiego keczup, sos Worcestershire, sól, pieprz i cukier do smaku.

Upiecz na złocisto połówki bułek w opiekaczu lub piekarniku. Albo usmaż na patelni z ulubionymi dodatkami przypraw.

Dodaj ser na dolną połówkę bułki i pozwól mu się stopić. Na to solidna porcja przygotowanej Bobowiny z warzywami w sosie z patelni. Pamiętaj, to może a nawet powinno przelewać się przez brzegi bułki. Przykryj drugą połówką i od razu podawaj.


Do kanapki Sloppy Joe super pasują też pikle, marynaty, plastry pomidora i sałatki.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *