Bądź czarodziejem w swojej kuchni i ulubioną kucharką albo kucharzem dla swojego dziecka. No ale bądźcie tez wyrozumiali, bo jest duża szansa że będzie mnóstwo śmiechu, zabawy i będzie nabrudzone podczas pałaszowania tych pysznych kanapek.
<h2> Wege burger – składniki na 4 duże burgery <h2>
400g Bobowiny – do tego dania polecamy wersję mieloną
1 cebula
2 Ząbki czosnku
1 łodyga selera
1 papryka
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i czarny pieprz z młynka
1 łyżeczka brązowego cukru
1 opakowanie (400 g) przygotowanego sosu pomidorowego
4 łyżki keczupu
2 łyżeczki sosu Worcestershire lub zamiennika
4 bułki do hamburgerów
4 plastry sera cheddar (wegańskiego zamiennika)
<h2> Przepis na wege burgery Sloppy Joe <h2>
Obierz i posiekaj drobno cebulę, seler i czosnek. Paprykę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż wszystko przez kilka minut, wrzucając na patelnię najpierw cebulę a następnie czosnek, seler i paprykę.
Dodaj posiekane mieloną Bobowiny i smaż krótko na dużym ogniu, aż zrobią się chrupiące. Dodaj sos pomidorowy i pozwól mu się rozgrzać mieszając dokładnie. Na końcu dodaj do wszystkiego keczup, sos Worcestershire, sól, pieprz i cukier do smaku.
Upiecz na złocisto połówki bułek w opiekaczu lub piekarniku. Albo usmaż na patelni z ulubionymi dodatkami przypraw.
Dodaj ser na dolną połówkę bułki i pozwól mu się stopić. Na to solidna porcja przygotowanej Bobowiny z warzywami w sosie z patelni. Pamiętaj, to może a nawet powinno przelewać się przez brzegi bułki. Przykryj drugą połówką i od razu podawaj.
Do kanapki Sloppy Joe super pasują też pikle, marynaty, plastry pomidora i sałatki.