TORTILLE - TO TAKI UNIWERSALNY SPOSÓB NA WEGE OBIAD

TORTILLE - TO TAKI UNIWERSALNY SPOSÓB NA WEGE OBIAD

Przepisów na tortille jest nieskończenie wiele. Nam ostatnio przypadł do gustu szczególnie ten, bo jest bardzo sycący i ma pewien nieoczywisty składnik.  

Składniki na 4 duże porcje wegetariańskiego obiadu: 

400 g produktu Bobowina® – w tym daniu najlepiej sprawdzą się kawałki roślinnego niemięsa o smaku kebaba.

1 średniej wielkości, czerwona cebula

1 seler – bulwa, średniej wielkości. To nie jest taki oczywisty składnik tortilli, prawda? Ale sprawdźcie jak fajnie się komponuje z całością.

1 pomidor

1 cukinia

2 ząbki czosnku

kawałek białej rzepy lub kilka rzodkiewek

kilka konserwowanych papryczek jalapeno

połowa sałaty lodowej

majonez wegański

ulubiony sos pikantny

sól

pieprz

kumin

8 plasterków sera – super sprawdzi się ser wegański  

Przygotowanie naszego wege obiadu:

Pokrój cebule i sałatę w paski, rzodkiew (lub rzodkiewki), cukinie i pomidory w plastry a seler w niedużą kostkę. Posiekaj czosnek. Zgrilluj lub usmaż cukinię z czosnkiem, oprósz sola i pieprzem. Odstaw na chwilę. Następnie usmaż kostki selera doprawiając startym kuminem, solą i pieprzem. Na końcu dodaj Bobowinę i przesmaż krótko na bardzo gorącej patelni aż uzyska skarmelizowaną skórkę na wierzchu. Podgrzej tortille, aby stały się miękkie i elastyczne. Potem składamy wszystko razem – ser na ciepłe tortille, smarujemy to sosami i następnie układamy na to ciepłe: cukinia, seler, Beanit oraz paski surowej sałaty i czerwonej cebuli. Żeby trochę szczypało w język dodajemy papryczki jalapeno i wszystko zgrabnie zawijamy. Jedzcie dopóki  nie ostygnie.

A co Wy zwykle wrzucacie do zawijanej tortilli?

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *