Przepisów na tortille jest nieskończenie wiele. Nam ostatnio przypadł do gustu szczególnie ten, bo jest bardzo sycący i ma pewien nieoczywisty składnik.
Składniki na 4 duże porcje wegetariańskiego obiadu:
400 g produktu Bobowina® – w tym daniu najlepiej sprawdzą się kawałki roślinnego niemięsa o smaku kebaba.
1 średniej wielkości, czerwona cebula
1 seler – bulwa, średniej wielkości. To nie jest taki oczywisty składnik tortilli, prawda? Ale sprawdźcie jak fajnie się komponuje z całością.
1 pomidor
1 cukinia
2 ząbki czosnku
kawałek białej rzepy lub kilka rzodkiewek
kilka konserwowanych papryczek jalapeno
połowa sałaty lodowej
majonez wegański
ulubiony sos pikantny
sól
pieprz
kumin
8 plasterków sera – super sprawdzi się ser wegański
Przygotowanie naszego wege obiadu:
Pokrój cebule i sałatę w paski, rzodkiew (lub rzodkiewki), cukinie i pomidory w plastry a seler w niedużą kostkę. Posiekaj czosnek. Zgrilluj lub usmaż cukinię z czosnkiem, oprósz sola i pieprzem. Odstaw na chwilę. Następnie usmaż kostki selera doprawiając startym kuminem, solą i pieprzem. Na końcu dodaj Bobowinę i przesmaż krótko na bardzo gorącej patelni aż uzyska skarmelizowaną skórkę na wierzchu. Podgrzej tortille, aby stały się miękkie i elastyczne. Potem składamy wszystko razem – ser na ciepłe tortille, smarujemy to sosami i następnie układamy na to ciepłe: cukinia, seler, Beanit oraz paski surowej sałaty i czerwonej cebuli. Żeby trochę szczypało w język dodajemy papryczki jalapeno i wszystko zgrabnie zawijamy. Jedzcie dopóki nie ostygnie.
A co Wy zwykle wrzucacie do zawijanej tortilli?